Oiva-työtä poikkeusolojen keskellä

Projektiryhmä koolla Zoom-etäneuvottelussa

Käynnissä oleva koronavirusepidemia koskettaa laajasti, eikä Oiva-joukkomme ole poikkeus. Tilanteen vakavuus alkoi valjeta ennen edellistä kokoustamme, joka oli alun perin suunniteltu pidettäväksi HAMKin Forssan kampuksella kuukausi sitten, 17.–18.3. Vielä kokousta edeltävällä viikolla pohdimme, lähdemmekö Forssaan vai joudummeko pitämään kokouksen etänä. Tilanteen ratkaisi puolestamme HAMKin päätös sulkea kampus, ja maanantaina 16.3. seurasi päätös kaikkien Suomen ammattikorkeakoulujen siirtymisestä etäopetukseen.

Oiva-hankkeen toiminta on pyritty pitämään poikkeavista oloista huolimatta täysipainoisesti käynnissä. Tätä on auttanut se, että maantieteellisistä etäisyyksistä johtuen hankkeen toiminta on alusta saakka painottunut monelta osin etätyöskentelyyn. Mukana olevat ammattikorkeakoulut sijaitsevat ympäri Suomen niemeä: Rovaniemellä, Seinäjoella, Forssassa, Turussa ja Helsingissä, ja pienet etäkokoukset ovat olleet arkipäivää.

Ensimmäinen etänä pidetty, suurempi projektikokous oli tärkeä henkinen harppaus. Se osui juuri valtakunnallisen etäopetuspäätöksen alkuun ja oli osallistuneille hyvä tulikaste laajamittaiseen etätyöskentelyyn. Oivan etäkokouksissa oli aiemmin käytetty Adobe Connect -työkalua, mutta maaliskuun kokouksessa käytimme esimmäisen kerran Zoom-etäkokoustyökalua. Tuntuma oli, että pienen alkukankeuden jälkeen kokous eteni mukavasti ja asiat saatiin käsiteltyä kunnolla.

Projektiryhmä koolla Zoom-etäneuvottelussa
Oiva-hankkeen henkilöstöä Zoom-työkalussa valmistautumassa kokoukseen.

Oivalla on myös käynnissä pääosin verkkokurssina tarjottava Oivallista ohjausta -koulutus. Kun suunnittelimme koulutusta syksyllä, päädyimme verkkototeutukseen mahdollisimman laajan valtakunnallisuuden varmistamiseksi. Vaikka verkkototeutuksen tuottaminen on ollut vaativaa ja työlästä, on se nykytilanteessa mahdollistanut etenemisen pääosin suunnitellusti ja aikataulussa.

Koulutuksessa on kuitenkin myös osia, jotka on suunniteltu lähiopetuksen tai -ohjauksen varaan. Näiden osioiden kohdalla olemme joko muokanneet toteutuksesta verkkoversion tai siirtäneet lähijaksot syksylle. Myös koulutusmateriaalin tuottamisessa on käytetty luovuutta, kun oppilaitostemme tilat on suljettu eikä näin ollen esimerkiksi hyvien videointilaitteiden käyttö välttämättä ole mahdollista.

Näiden toimien lisäksi kehittelemme Oivassa täysipainoisesti julkaisuasioita sekä lopputapahtumaa marraskuulle. Näistä tiedotamme tarkemmin, kun asiat varmistuvat ja valmistuvat.

Toivomme kaikille voimia ja jaksamista poikkeusoloihin, toivottavasti tilanne raukeaa ja normalisoituu mahdollisimman nopeasti.


Kirjoittajat: Terhi Eskelinen, Jussi Linkola ja Senja Niskala.

About Oiva

Oiva - Oman osaamisen tunnistaminen ja soveltaminen uusissa ammattikonteksteissa.

Katso kaikki julkaisut kirjoittajalta Oiva →